Beeldmateriaal Gerard Smallegange naar het Zeeuws Archief

Gepubliceerd op 19 juni 2024 om 21:03

Mooi memorabel moment op het Zeeuws Archief. Joke Smallegange, Hannie Kool (directeur Zeeuws Archief) en Gerard Smallegange bij de ondertekening van de overeenkomst.

Zeeuws Archief is er erg content mee dat ze deze omvangrijke verzameling aan haar collectie heeft kunnen toevoegen.

 

Vanuit het bestuur van de Boerderijenstichting kwam een aantal jaren geleden de vraag hoe de collectie beeldmateriaal van Gerard Smallegange in de toekomst behouden zou kunnen blijven.

Na diverse opties onderzocht te hebben is gekozen voor het Zeeuws Archief, na overleg met senior specialist Beeld en Geluid Leo Hollestelle van het Zeeuws archief.

 

Marjanka Rijk heeft dit project vanuit de Boerderijenstichting opgepakt; zij heeft, met hulp van Jelmar Marinussen, alle afbeeldingen volgens de juiste kwalificaties van het Zeeuws Archief, gescand. Ook zijn aan alle afbeeldingen beschrijvingen toegevoegd. Meestal stond deze genoteerd op de achterzijde van de foto maar indien deze ontbrak of onvolledig was hebben Gerard en Joke Smallegange hierin voorzien.

 

De fotocollectie van Gerard Smallegange bestaat uit ongeveer 2500 dia’s en foto’s. Op de afbeeldingen staan historische boerderijen uit heel Zeeland, met uit elke regio de typische kenmerken maar ook foto’s van typisch Zeeuwse elementen van boerderijen zoals makelaars, luiken, mendeuren, hekken, wagenhuizen, et cetera.

 

De fotocollectie zal op termijn via de website van het Zeeuws Archief voor iedereen te bekijken zijn.