Kees van de Burght maakte alle fases van de Tweede Wereldoorlog mee. Hij was woonachtig in het Walcherse Vlissingen, vlakbij de scheepswerf De Schelde, die door de Duitsers werd gebruikt als werf voor de Kriegsmarine. De geallieerde luchtmacht bombardeerde bijna wekelijks de Scheldewerf en de omgeving. Daarom moesten de kinderen Van de Burght al snel geëvacueerd worden naar het platteland van Walcheren.
Zo kwamen de jongens Van de Burght terecht in Aagtekerke, in Oost- en Westkapelle en in Arnemuiden en omgeving. Meestal verbleven ze op afgelegen boerderijen – daar liep je het minste gevaar. Daar heeft Kees ook de inundatie meegemaakt met alle dramatische gevolgen vandien.
Schoonheid Walcherse hoeves
Tijdens die barse oorlogsjaren heeft de met schilderstalent begaafde jongeman grote waardering en sympathie gekregen voor de mooie, oude Walcherse boerderijen en hun bewoners. Al vroeg is Kees die schoonheid gaan vastleggen op doek en in beeld (dat laatste wat mensen betreft).
Boerderijenstichting verheugd
Zodoende is er een historisch overzicht ontstaan van oude, soms al lang verdwenen, boerderijen. Nu de kunstenaar hoogbejaard is, wil hij graag die historische schat aan geschilderde boerderijen doorgeven aan het nageslacht, opdat die ongeschonden bewaard blijft. Daarom heeft hij zijn schilderijen en beeldjes geschonken aan Boerderijenstichting Zeeland. De stichting heeft die schenking zeer dankbaar aanvaard. De schilderijen zullen op diverse plaatsen geëxposeerd worden.
Reacties zijn gesloten