geen

Zorgwijk

Boerderij Zorgwijk krijgt eigen audiotour

ELLEWOUTSDIJK – Vanaf 9 september heeft boerderij Zorgwijk haar eigen audiotour. Tijdens Open Monumentendag gaat de tour in première op dit eeuwenoude rijksmonument midden in het dorp.

Met de audiotour loop je in ongeveer 20 minuten over het erf. Je hoort het verhaal van boerin Jo Stouthamer-Smallegange die hier vanaf 1939 samen met haar man Petrus woonde. Het is een verhaal over het gewone leven in ongewone tijden van oorlog en watersnood. En vooral: over een kastanjeboompje dat alleen door de liefde in leven blijft. Het verhaal is deels in het Zuid-Bevelands dialect.

De audiotour is gebaseerd op interviews met Clasien Rooze-Stouthamer, dochter van Jo en Petrus, die samen met haar man op Zorgwijk woont. Haar schoondochter Emmy Bregman bedacht het concept en schreef het script. Voor de vertaling van de monologen in het Zuid-Bevelands zorgde Jopie Minnaard-Verheijke, bekend van haar voordrachten en schilderijen. Ook sprak zij de stem van Jo in. Geluidstechnicus Roger van der Veken, bedenker van de website ‘Het geluid van Zeeland’, deed de opname en montage. De audiotour werd mede mogelijk gemaakt door Erfgoed Zeeland.

Praktische informatie Je kunt de audiotour alleen met je eigen smartphone komen beluisteren. Met koptelefoon of oortjes in hoor je alle geluiden nog beter. In de voortuin vind je een QR-code om de tour te downloaden. De boerderij is voor de audiotour op een beperkt aantal dagen open: op Open Monumentendag, zaterdag 9 september van 10.00 tot 16.00 uur. En bij Cultuur uit de Zak, op zaterdag 30 september van 11.00 tot 17.00 uur. Overige dagen worden bekend gemaakt op www.boerderijzorgwijk.nl Op de website staat meer informatie over de geschiedenis van boerderij Zorgwijk. Ook kun je een bericht achterlaten als je met een groep de audiotour wil volgen.

Reacties zijn gesloten